Σελίδες

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Το fast-track εξελίσσεται: Σχέδιο Νόμου για τη “Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος για τις Στρατηγικές και Ιδιωτικές Επενδύσεις”


Το προωθούμενο Σχέδιο Νόμου για τη “Διαμόρφωση Φιλικού Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος” ακολουθεί έναν άλλο φετινό  νόμο με παρόμοιο τίτλο, τον4072/2012 “Βελτίωση Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος κ.λ.π.“. Και οι δύο τροποποιούν και “βελτιώνουν” το νόμο 3894/2010 “Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων” – τον περίφημο νόμο fast-track. Αν δεν έχετε διαβάσει το νόμο fast-track, θεωρούμε ότι επιβάλλεται να το κάνετε, ειδικά τα άρθρα 6 έως 10, 22 και 24!
Η παράλληλη ανάγνωση των δυο νόμων και του πρόσφατου νομοσχεδίου δείχνει ότι όσο πιο “φιλικό” προς τις μεγάλες επενδύσεις γίνεται το νομοθετικό πλαίσιο, τόσο πιο εχθρικό είναι προς τους πολίτες και το περιβάλλον. Με το ν. 3894/2010 θεσπίζονται ειδικές διατάξεις για την αδειοδότηση των Στρατηγικών Επενδύσεων κατά παρέκκλιση όλης της υφιστάμενης νομοθεσίας – ειδικά στα άρθρα που προαναφέραμε. Ο νόμος έθετε συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό μιας δημόσιας ή ιδιωτικής επένδυσης ως “Στρατηγικής” και την υπαγωγή της στη διαδικασία της ταχείας (fast-track) αδειοδότησης. Με το νόμο 4072/2012 (άρθρο 2 παρ. 1) τα κριτήρια αυτά χαμηλώνουν σημαντικά και πολύ μεγαλύτερος αριθμός επενδύσεων απολαμβάνουν πλέον των ευεργετικών διατάξεων του νόμου “ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε”.
Σύμφωνα με το ν. 3894/2010, η έγκριση περιβαλλοντικών όρων γιατις Στρατηγικές Επενδύσεις χορηγείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών. Ο ν. 4072/2012 το αλλάζει αυτό: Η έγκριση περιβαλλοντικών όρων δίνεται από τον Υπουργό ΠΕΚΑ και μόνο, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης!
Βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που είναι σε ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση (εδώ) μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.
1. Προβλέπεται η ίδρυση μίας Κεντρικής Αρχής, για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης (άρθρο 1 του Σχεδίου Νόμου)
H Aρχή αυτή είναι η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Μέσα σε αυτήν υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν οι εξής Υπηρεσίες:
α. Η Γενική Διεύθυνση Αδειοδοτήσεων.
β. Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιων Στρατηγικών Επενδύσεων.
γ. Η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων.
δ. Το Αυτοτελές Τμήμα Επιθεώρησης Ιδιωτικών Επενδύσεων.
ε. Το Αυτοτελές Τμήμα Στρατηγικών Επενδύσεων – είναι το πρώην “Γραφείο Ελληνικού”, το οποίο εκτός από την προώθηση και υλοποίηση των επενδύσεων στην περιοχή Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγιου Κοσμά, αποκτά και τις επιπλέον αρμοδιότητες της  έκδοσης των αδειών δόμησης και κατεδάφισης για το σύνολο των “στρατηγικών επενδύσεων” (άρθρο 2).
Η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων:
  • έχει την ευθύνη για την αδειοδότηση τόσο των Δημόσιων όσο και των Ιδιωτικών Στρατηγικών Επενδύσεων.
  • Υποστηρίζει την Ειδική Μονάδα Αδειοδοτικής Προώθησης Επενδύσεων (Ε.Μ.Α.Π.Ε.). Αυτή είναι μια νέα Υπηρεσία που συστήθηκε με το νόμο 4072/2012 μέσα στην εταιρεία “Invest in Greece” και λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης, για την επιτάχυνση και διεκπεραίωση των διαδικασιών έκδοσης αδειών και εγκρίσεων για επενδύσεις ύψους άνω των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ, οι οποίες εμπίπτουν στις κατηγορίες Α1 και Α2 περιβαλλοντικής όχλησης. Η Υπηρεσία αυτή ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΜΕΓΑΛΕΣ Ή ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, αφορά σχετικά ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΗΛΗΣ Ή ΜΕΣΑΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΧΛΗΣΗΣ.
  • Λειτουργεί ως γραμματεία της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) η οποία αποφασίζει για την ένταξη επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του fast-track.
  • Συντονίζει τις διαδικασίες για τις ειδικές αδειοδοτικές ρυθμίσεις των άρθρων  6 έως 13 και 24 του ν. 3894/2010, αυτές δηλαδή που θεσπίζουν παρεκκλίσεις από τις κείμενες διατάξεις.
2, Ασφυκτικά χρονικά πλαίσια για την αδειοδότηση
Το άρθρο 22 του ν. 3894/201ο όριζε όλη η διοικητική διαδικασία της αδειοδότησης για την εκτέλεση των έργων, ιδίως σε σχέση με χωροταξικές και περιβαλλοντικές άδειες, έπρεπε οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί εντός προθεσμίας 2 μηνών. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής “τεκμαίρεται ότι η άδεια που έχει ζητηθεί έχει δοθεί”! Η άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των δυο μηνών συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον αρμόδιο δημόσιο υπάλληλο, στον οποίο επιβάλλονται κυρώσεις.
Το απαράδεκτο αυτό άρθρο του ν. 3894/2010 τροποποιήθηκε προς το χειρότερο με το νόμο 4072/2012, που έκανε την “ανατρεπτική προθεσμία” από 2 μήνες 45 ημερολογιακές ημέρες!!! Προσδιορίστηκε δε ως “κατώτατη πειθαρχική ποινή” για υπάλληλο που άφησε να παρέλθει άπρακτη η προθεσμία, αυτή της προσωρινής παύσης τριών (3) μηνών.
Με το παρόν νομοσχέδιο (το μάλλον ασαφές άρθρο 8) προτείνεται “για την έκδοση αδειών που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις των άρθρων 6, 7 και 8 του ν. 3894/2010 (Έγκριση περιβαλλοντικών όρων, πολεοδομικές ρυθμίσεις, παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας), ο ενδιαφερόμενος θα δηλώνει εγγράφως και υπευθύνως τη συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων έκδοσής τους και θα υποβάλλει όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά” και με βάση αυτή την υπεύθυνη δήλωση θα χορηγείται ή όχι η άδεια.
3. “Περιοχές-Προτεκτοράτα των Επενδυτών” (άρθρο 9)
Τα “Ειδικά Σχέδια Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Περιοχών Εγκατάστασης Στρατηγικών Επενδύσεων”  του άρθρου 24 του ν. 3894/2010 μετονομάζονται σε “Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων”. Από όλες τις εκτρωματικές διατάξεις του fast-track, αυτή είναι ίσως η χειρότερη:
Τα Σχέδια αυτά εγκρίνονται με Προεδρικά Διατάγματα και οριοθετούν τις περιοχές υποδοχής των Στρατηγικών Επενδύσεων και των βοηθητικών και συνοδών έργων τους. Οι Ο.Τ.Α. γνωμοδοτούν αλλά κι αν δε γνωμοδοτήσουν δεν τρέχει και τίποτα. Με αυτά τα Σχέδια ορίζονται κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων:
α) Οι χρήσεις γης και οι ειδικότερες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων που θα κατασκευασθούν σε κάθε περιοχή.
β) Οι περιβαλλοντικοί όροι για κάθε επί μέρους στρατηγική επένδυση.
γ) Οι γενικοί και ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης που απαιτούνται για την ανέγερση κτισμάτων που εντάσσονται στις στρατηγικές επενδύσεις
δ) Η γενική διάταξη των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων και των συνοδευτικών τους δραστηριοτήτων, καθώς και τα προβλεπόμενα δίκτυα υποδομής.
ε) Ειδικές ζώνες “προστασίας” της Στρατηγικής Επένδυσης στις οποίες θα επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί στις χρήσεις γης, στη δόμηση και στην εγκατάσταση και άσκηση δραστηριοτήτων και λειτουργιών.
Οι ρυθμίσεις αυτών των προεδρικών διαταγμάτων κατισχύουν κάθε άλλης αντίθετης ή διαφορετικής ρύθμισης Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου, σχεδίων πόλεων ή πολεοδομικών μελετών και σχεδίων χρήσεων γης. Εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια και πολεοδομικές μελέτες μπορούν να τροποποιούνται.
4. Κατάργηση αρμόδιότητας Αρχαιολογικών Υπηρεσιών για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων!
“Για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων δύναται με προεδρικό διάταγμα…  να καθορίζονται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, οι ειδικοί όροι ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων και άλλων μνημείων που ενδεχομένως να εντοπίστηκαν κατά την υλοποίηση της επένδυσης ή να υφίσταντο πριν την έναρξη της. Μετά από την έκδοση του ανωτέρω προεδρικού διατάγματος της παρούσης παραγράφου δεν απαιτείται η έκδοση άλλης απόφασης από υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού”.
Με το άρθρο 16 “συστήνεται ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Α.Ε.», που λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας… Σκοπός της εταιρείας η διοίκηση, διαχείριση και αξιοποίηση δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, κτιρίων και εγκαταστάσεων, που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του ακρωτηρίου Σουνίου και που παραχωρούνται στην εταιρεία με τις κοινές Υπουργικές Αποφάσεις  ή μεταβιβάζονται σε αυτήν με αγοραπωλησία, δωρεά, κληροδότημα κ.λ.π…”.
Με το άρθρο 17 δίνεται η δυνατότητα συστασης ανωνύμων εταιρειών εταιριών ειδικού σκοπού (SPVs), “λειτουργούσες χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, με σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση και εν γένει αξιοποίηση δημόσιας έκτασης και των επ’ αυτών κτιρίων και εγκαταστάσεων”. Μόνο η Αττική να “αξιοποιηθεί”;
Με το άρθρο 18 Οι επενδύσεις των δυο πιο πάνω άρθρων, καθώς και της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» (Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Άγιου Κοσμά) αναγνωρίζονται ρητώς ως “δημόσιες στρατηγικές επενδύσεις”, χωρίς άλλη διατύπωση ή διαδικασία. Προφανής στόχος της διάταξης είναι η κατάπνιξη των αντιδράσεων στα σχέδια “αξιοποίησης” του Ελληνικού, του παράκτιου μετώπου της Αττικής κ.λ.π.
Οι υπόλοιπες διατάξεις αφορούν φορολογικά κίνητρα, υπαγωγή συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων στον Επενδυτικό Νόμο και όρους για την αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων.

“Ναι” στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική με όρους περιβαλλοντικής προστασίας λέει το CISD

Πηγή: http://www.econews.gr

Ανακοίνωση-παρέμβαση με αφορμή την κοινωνική ένταση που σημειώνεται στη Χαλκιδική με αφορμή τα σχέδια εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Σκουριές εξέδωσε το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD).
Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Μαργαρίτα Καραβασίλη και η γενική γραμματέας Μαρία Βιτωράκη γίνεται λόγος για “εγκλωβισμό μερίδας πολιτών” που αντιδρά σε επιλεκτική πληροφόρηση και για ανάγκη αποκατάστασης του δημοσίου διαλόγου από το ΥΠΕΚΑ.
Το CISD διαχωρίζει επίσης το τρέχον σχέδιο από παλαιότερα που άφησαν ανοιχτές περιβαλλοντικές “πληγές” στην περιοχή. Μάλιστα αναφέρει ότι “οι ορυκτοί φυσικοί πόροι είναι μια απαραίτητη συνιστώσα για την βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης και την ποιότητα ζωής, που δεν νοείται να ακυρωθεί από καμιά μεμονωμένη σκοπιμότητα” και καλεί το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην ορθή ενημέρωση των πολιτών, αλλά και στο σεβασμό μέχρι κεραίας των περιβαλλοντικών όρων που περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό.
Αναλυτικότερα, το CISD αναφέρει:
“Το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη παρακολούθησε με ιδιαίτερη ανησυχία την αυξανόμενη κοινωνική ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής, ένταση που κορυφώθηκε την Κυριακή, 21 Οκτωβρίου με βίαιες συγκρούσεις και συλλήψεις, εξαιτίας αντίδρασης μερίδας πολιτών στην έναρξη υλοτόμησης τμήματος του δάσους στις Σκουριές, που αποτελεί μέρος της υποδομής του έργου ενός επενδυτικού σχεδίου εξόρυξης χρυσού από την εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.”
Αφού μελέτησε το ιστορικό, τις ανακοινώσεις των οργανώσεων πολιτών, τα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), στην οποία βασίστηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), την Απόφαση 348/2012 του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων κατοίκων της περιοχής κατά της υλοτόμησης και, τέλος, αφού παρακολούθησε τα πρόσφατα γεγονότα, κατέληξε στις ακόλουθες θέσεις:
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ τη βία, από όπου και αν προέρχεται.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ κάθε προσπάθεια βίαιης διαχείρισης κοινωνικών αντιπαραθέσεων, από όποια πλευρά και αν προέρχονται, που οδηγούν σε αμοιβαίους προπηλακισμούς, τραυματισμούς και άλλες ακραίες πράξεις, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την προσωπικότητα αλλά και την ζωή ανθρώπων.
ΘΕΩΡΕΙ ότι, η Πολιτεία οφείλει, με ευθύνη της Κυβέρνησης και των οργάνων της, να διασφαλίζει την τήρηση της τάξης και του νόμου, προστατεύοντας ταυτόχρονα το δικαίωμα του Πολίτη στην ελευθερία της έκφρασης.
ΕΚΤΙΜΑ ότι η δυναμική και -ενίοτε- βίαιη αντίδραση πολιτών (που στήνουν μπλόκα, καταστρέφουν ή επιτίθενται) δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δημοκρατική πρακτική, όποια και αν είναι τα αίτια των κοινωνικών διεκδικήσεων.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι:
§ η κατάσταση στην Χαλκιδική, όπως έχει διαμορφωθεί, οφείλεται στην παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των κατοίκων προς την Πολιτεία και ειδικότερα προς τους αδειοδοτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, γιατί με ευθύνη της διοίκησης δεν προστατεύθηκαν στο παρελθόναπό τις επιπτώσεις παρόμοιων (εξορυκτικών) δραστηριοτήτων, που πραγματοποιήθηκαν με περιβαλλοντικά απαράδεκτο τρόπο αφήνοντας ανοικτές πληγές στο περιβάλλον της περιοχής, πληγές που ακόμα αιμορραγούν.
§ η κοινωνική ένταση στη Χαλκιδική, οφείλεται επιπλέον στην έλλειψη αντικειμενικής και ολοκληρωμένης ενημέρωσης για το επενδυτικό σχέδιο, τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και τααναμενόμενα οφέλη για την τοπική κοινωνία που θα συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας (ΕΦΟΣΟΝ το έργο υλοποιηθεί με τους όρους εκείνους που θα εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμα την περιβαλλοντική βιωσιμότητα).
§ Οι κάτοικοι της περιοχής, εγκλωβισμένοι σε επιλεκτική πληροφόρηση, επέλεξαν από την πρώτη στιγμή την μετωπική σύγκρουση, τόσο με την εταιρεία, όσο και με τους μηχανισμούς της διοίκησης, αρμόδιους για την αδειοδότηση του έργου, διαμορφώνοντας έτσι μια κατάσταση κοινωνικής πόλωσης, η οποία οδήγησε, από το 2010, ακόμη και στην άρνηση να συμμετέχουν στον ανοικτό, δημόσιο διάλογο μεταξύ της διοίκησης και όλων των εμπλεκομένων που προτάθηκε από το ΥΠΕΚΑ.
§ το ΥΠΕΚΑ, δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι φάνηκε στην αρχή διατεθειμένο να αναπτύξει τον δημόσιο διάλογο, υπαναχώρησε χωρίς επαρκή εξήγηση αφήνοντας ελεύθερο πεδίο για την καλλιέργεια και εκδήλωση ακόμα μεγαλύτερης δυσπιστίας και αντιδράσεων.
ΘΕΩΡΕΙ ότι αν, εξαρχής, είχε στηριχθεί και περιφρουρηθεί ο δημόσιος διάλογος, τόσο από τη Διοίκηση, όσο και από την τοπική κοινωνία, η εξέλιξη του θέματος θα μπορούσε να ήταν τελείως διαφορετική σήμερα! Η τοπική κοινωνία δεν θα είχε εγκλωβιστεί από τις αρχικές αρνητικές θέσεις μιας μερίδας κατοίκων και θα είχε αποφευχθεί ο εντεινόμενος κατακερματισμός του κοινωνικού ιστού, που υφίσταται ήδη τις συνέπειες της πολύχρονης απουσίας σοβαρών παραγωγικών δραστηριοτήτων, της εγκατάλειψης της υπαίθρου, της ανεργίας, αλλά και της έλλειψης κάθε δημοκρατικής διαδικασίας στη λήψη αποφάσεων.
ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ότι η Πολιτεία οφείλει να εγγυάται, με τρόπο αξιόπιστο και ουσιαστικό, την έγκαιρη και ολοκληρωμένη ενημέρωση των Πολιτών επί προβλεπόμενων έργων και δραστηριοτήτων, που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων (σε εφαρμογή της Συνθήκης του Aarhus και των σχετικών κοινοτικών οδηγιών), ώστε να αποφεύγονται θλιβερά φαινόμενα, ανάλογα με αυτά της Χαλκιδικής.
ΚΑΛΕΙ την τοπική κοινωνία, τους φορείς πολιτών, τους επιστήμονες που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα που απασχολούν την ευρύτερη ελληνική κοινωνία:
§ Συμφωνούν ότι η Ελλάδα (ιδιαίτερα σε μια εποχή που θα πρέπει να δώσει λύσεις ανάπτυξης και απασχόλησης του πληθυσμού), πρέπει να αποφασίσει με συντεταγμένο τρόπο, μέσω ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου, για την αξιοποίηση των διαθέσιμων εγχώριων ορυκτών πόρων;
Αν η απάντηση είναι “ναι” τότε γιατί αποκλείουν τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην περιοχή τους;
§ Παραδέχονται ότι η δυναμική και -ενίοτε- βίαιη ακύρωση στην πράξη ενός έργου από πολίτες που στήνουν μπλόκα και προσπαθούν με όλα τα δυνατά μέσα να καθυστερήσουν την υλοποίηση των εργασιών δεν είναι δημοκρατική;
Αυτοί οι πολίτες που αντιδρούν με δυναμικές κινητοποιήσεις εκφράζουν το σύνολο ή μόνο μια μερίδα(και ποιου μεγέθους) της τοπικής κοινωνίας; Ποιο είναι το μέγεθος της μερίδας της τοπικής κοινωνίας που αποδέχεται την συγκεκριμένη εξορυκτική δραστηριότητα;
§ Είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν σε ένα -έστω και καθυστερημένο- δημόσιο διάλογο που θα φωτίσει όλες τις πτυχές και θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη, της διοίκησης και της εταιρείας;
§ Είναι διατεθειμένοι να συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην συγκρότηση ενός ανεξάρτητου επιστημονικού μηχανισμού παρακολούθησης της εξέλιξης του έργου με στόχο την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων, που θα εξασφαλίζουν την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης;
ΚΑΛΕΙ την Κεντρική Διοίκηση (ΥΠΕΚΑ) να απαντήσει για τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διαχειριστεί και να επιλύσει το πρόβλημα:
§ Προτίθεται να προχωρήσει έστω και καθυστερημένα στην αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση που “οφείλει” στους κατοίκους;
§ Μπορεί να εγγυηθεί με τρόπο αξιόπιστο και ουσιαστικό ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η ΑΕΠΟ(Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) του έργου, ως έχει, καθώς και όλες οι τεχνολογίες αιχμής (state of the art) που προβλέπονται για την διασφάλιση της περιβαλλοντικής προστασίας;
§ Εγγυάται την ενδυνάμωση των μηχανισμών περιβαλλοντικής επιθεώρησης και ελέγχου, ώστε να ισχυροποιηθεί η συμμόρφωση των εγκεκριμένων έργων και δραστηριοτήτων με την περιβαλλοντική νομοθεσία κυρίως εκείνων που δυνητικά έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, όπως οι εξορυκτικές δραστηριότητες;
§ Εγγυάται ότι θα συνεργαστεί με τον ανεξάρτητο φορέα παρακολούθησης του έργου, όπου θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών;
§ Εγγυάται τη θεσμική κατοχύρωση της απόδοσης, στην τοπική κοινωνία, χρηματικών ή άλλων εγγυήσεων εκ μέρους της εταιρείας για την υλοποίηση έργων που θα διασφαλίσουν την τοπική αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και μετά την μεταλλευτική περίοδο;
ΕΚΤΙΜΑ, (λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών ανάκαμψης του βιοτικού και κοινωνικού επιπέδου στη χώρα μας):
§ ότι είναι απολύτως αναγκαία μια ανοικτή συζήτηση για το μείζον ζήτημα της χρήσης και αξιοποίησης του φυσικού και ορυκτού μας πλούτου, με την συνεκτίμηση αφενός της αυξανόμενης ζήτησης, χρήσης και εκμετάλλευσης των ορυκτών, αφετέρου της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης και της επείγουσας ανάγκης οικονομικής και βιοτικής ανάκαμψης
§ ότι είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή η χώρα να στραφεί συστηματικά προς βιώσιμα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης που επιδιώκεται σε πλανητικό, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, όπου η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος, η κοινωνική ευθύνη και η οικονομική ανάπτυξη θα συμβαδίζουν προς όφελος της.
§ ότι οι ορυκτοί φυσικοί πόροι είναι μια απαραίτητη συνιστώσα για την βιωσιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης και την ποιότητα ζωής, που δεν νοείται να ακυρωθεί από καμιά μεμονωμένη σκοπιμότητα”.0
—Επιστολές του ΥΠΕΚΑ
Εντωμεταξύ, με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με αλληλογραφία του προς το Δασαρχείο της Αρναίας, και “προκειμένου να τερματιστεί η παραφιλολογία” όπως χαρακτηρίζεται, που υπήρξε μέσω διασποράς παραπλανητικών πληροφοριών, το ΥΠΕΚΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα δυο έγγραφα της ΓΓΕΚΑ (28/9 και 4/10/12) προς τη Γενική Δ/νση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Όπως αποσαφηνίζεται και από την αλληλογραφία, οι δυο επιστολές της Γενική Γραμματείας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποτελούν απάντηση σε αιτήματα της Γενικής Δ/νσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.
Με τις εν λόγω επιστολές, η ΓΓΕΚΑ διευκρίνισε την προβλεπόμενη στο Νόμο διαδικασία, η οποία δεν μπορεί να παρακαμφθεί, ούτε και να παρερμηνευθεί από οποιονδήποτε (Δημόσια Αρχή, ή ιδιώτη).
Όπως αναφέρεται στην επιστολή της 4ης Οκτωβρίου “οι απαιτούμενες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων σας εκτάσεις επέμβασης του έργου είναι όμοιες με τις περιγραφόμενες στην εγκεκριμένη ΜΠΕ. Ορίζονται δε σαφώς στην ανωτέρω Απόφασή μας ως εξής:
«Η έκταση επιφανείας του χώρου του μεταλλείου, του εργοστασίου εμπλουτισμού και των εγκαταστάσεων απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων στην περιοχή Σκουριών είναι 1.788 στρέμματα και καθορίζεται από τα όρια των εργοταξίων, έργων και εγκαταστάσεων που φαίνονται στα Σχέδια ε.α-1 και ε.α-2 της συνημμένης μελέτης. Στο Σχέδιο ε.α-2 της συνημμένης μελέτης φαίνεται και το όριο τηςσυνολικής εκτάσεως επέμβασης 3.061 στρ. του Μεταλλευτικού Έργου Σκουριών με όλα τα αναγκαία συνοδά του έργα.»
Επικουρικά, σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη περιβαλλοντική και μεταλλευτική νομοθεσία και νομολογία επιβάλλεται όλες οι αδειοδοτικές και εγκριτικές πράξεις ενός μεταλλείου να συμφωνούν με το περιεχόμενο της Α.Ε.Π.Ο και της Μ.Π.Ε.
Επομένως, δεν υφίσταται κανένα περιθώριο διαφοροποίησης (αύξησης, μείωσης, μετατόπισης) των εκτάσεων επέμβασης του έργου κατόπιν της έκδοσης της ΑΕΠΟ με τις εγκρίσεις τεχνικών μελετών αρμοδιότητάς μας, ούτε με τα προσαρτήματα που υπολείπονται, ούτε με τις τυχόν μεταγενέστερες συμπληρώσεις-τροποποιήσεις τόσο αυτών όσο και των βασικών κεφαλαίων της κύριας μελέτης”.

Θεόφραστος


"Ψυχή και νους ταυτίζονται "

Ο Θεόφραστος (372 π.Χ. – περ. 287/5 π.Χ.) ήταν φιλόσοφος της αρχαιότητας. Θεωρείται συνεχιστής του έργου του Αριστοτέλη τον οποίο και διαδέχτηκε στη διεύθυνση της Περιπατητικής σχολής.


Βίος
Τις περισσότερες πληροφορίες για βίο του Θεοφράστου αντλούμε από τον Διογένη, συγγραφέα των βίων των φιλοσόφων. Ο Θεόφραστος γεννήθηκε το 372 π.Χ. στην Ερεσό της Λέσβου. Ο πατέρας του ήταν ο πλούσιος έμπορος Μέλαντας  και το πραγματικό του όνομα ήταν Τύρταμος. Αρχικά έλαβε τα πρώτα του μαθήματα κοντά στον Λεύκιππο [λάθος στον Άλκιππο γράφει ο Διογένης] ενώ αργότερα εγκατέλειψε την πόλη της Ερεσού και μετέβη στην Αθήνα όπου άρχισε να ασχολείται με τη φιλοσοφία ως μαθητής του Πλάτωνα. Μετά το θάνατο του δασκάλου του, το 347 π.Χ., ακολούθησε τον Αριστοτέλη, ο οποίος διακρίνοντας τη φιλομάθεια και την ευφυΐα του, τον επονόμασε αρχικά Εύφραστο και αργότερα Θεόφραστο. Η εκτίμηση που έτρεφε ο Αριστοτέλης στον Θεόφραστο αποδεικνύεται και από το γεγονός πως όταν το 323 π.Χ. ο Αριστοτέλης κατηγορήθηκε για ασέβεια και αναγκάστηκε να καταφύγει στη Χαλκίδα, δώρισε στον Θεόφραστο τη βιβλιοθήκη του και του εμπιστεύτηκε τη διεύθυνση της περιπατητικής σχολής.

Ο Θεόφραστος παρέμεινε στην διεύθυνση της σχολής επί 25 χρόνια και σε αυτό το διάστημα δίδαξε αλλά και άφησε πολλά γραπτά. Την περίοδο αυτή, λέγεται ακόμα πως οι μαθητές της σχολής ξεπέρασαν τις δύο χιλιάδες ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν ο Μένανδρος, οι βασιλείς της Μακεδονίας Φίλιππος και Κάσσανδρος καθώς και ο βασιλιάς της Αιγύπτου Πτολεμαίος Α'. Ο Θεόφραστος δεν ασχολήθηκε ποτέ ενεργά με την πολιτική, αλλά αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην Επιστήμη και τη Φιλοσοφία. Πέθανε περίπου το 287 π.Χ. και μέχρι το τέλος της ζωής του δίδασκε και εργαζόταν.

Έργο

Το έργο του Θεόφραστου ήταν ιδιαίτερα πλούσιο, καθώς εκτιμάται πως έγραψε συνολικά περίπου 240 έργα τα οποία πραγματεύονται ένα πλήθος θεμάτων γύρω από την Ηθική, τη Λογική, τη ρητορική, την ιστορία των επιστημών ή τη μεταφυσική και κυρίως τη Βοτανική και τη Ζωολογία. Σήμερα σώζονται κυρίως αποσπάσματα του έργου του αλλά και ορισμένα πλήρη κείμενα που είναι οι Περί Φυτών Ιστορίας (9 βιβλία), τα Περί Φυτών Αιτιών (6 βιβλία) καθώς και το πιο γνωστό του έργο, οι Χαρακτήρες. Τα δύο πρώτα έργα αποτελούν μάλλον τα πρώτα συγγράμματα στον τομέα της Βοτανικής, την εποχή της αρχαιότητας και μέχρι τον Μεσαίωνα. Μια σημαντική παρακαταθήκη του στην βοτανική, είναι ότι έχει "βαφτιστεί" σήμερα προς τιμήν του ο ενδημικός φοίνικας της νότιας Ελλάδας, ως Φοίνικας του Θεοφράστου (phoenix theophrastii), καθώς εκείνος ήταν που αναφέρθηκε πρώτος και έντονα για την ύπαρξη αυτού του φυτού στον ελλαδικό χώρο, μέσα στο έργο του.

Στους Χαρακτήρες, ο Θεόφραστος περιγράφει τα εσωτερικά και ψυχικά γνωρίσματα ανάλογα με το ήθος των ανθρώπων, ενώ μέχρι σήμερα δεν είναι βέβαιο αν αποτελούσαν αυτοτελές έργο ή τμήμα κάποιου άλλου ή σημειώματα του Θεόφραστου. Συνολικά περιγράφονται 30 διαφορετικοί χαρακτήρες εκ των οποίων οι 15 περιλαμβάνονταν στην πρώτη έκδοση του έργου (1527), ενώ το 1522 ανακαλύφθηκαν επιπλέον οκτώ και το 1599 ακόμη πέντε. Οι δύο τελευταίοι από τους περιγραφόμενους χαρακτήρες ανακαλύφθηκαν μόλις το 1786. Η ακριβής χρονολογία συγγραφής του έργου δεν είναι γνωστή. Θεωρείται πιθανό πως δεν γράφτηκαν όλοι οι χαρακτήρες συγχρόνως, ενώ άλλοι μελετητές τους χρονολογούν περίπου στο 317 π.Χ. Σε ότι αφορά την σύνθεσή τους, ο Θεόφραστος πιθανότατα στηρίχτηκε ως ένα βαθμό στο έργο του Αριστοτέλη Περί Ηθικής.

Ο Θεόφραστος εμπνέει τη νανοτεχνολογία
ΠΗΓΗ: econews.gr
Ένα φαινόμενο που πρώτος παρατήρησε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος πριν από 23 αιώνες αποτελεί τη βάση λειτουργίας μιας συσκευής που έχει σκοπό τη συλλογή και εκμετάλλευση τεραστίων ποσοτήτων θερμικής ενέργειας που χάνονται καθημερινά.

Ο Ζονγκ Λιν Γουάνγκ και οι συνάδελφοί του στο πανεπιστήμιο Georgia Tech των Ηνωμένων Πολιτειών υπολόγισαν πως το 50% της ενέργειας που εκπέμπεται στη χώρα κάθε χρόνο, με πηγή από υπολογιστές έως αυτοκίνητα, σπαταλάται ως ανεκμετάλλευτη θερμότητα.

Ωστόσο, η θερμότητα μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με το πυροηλεκτρικό φαινόμενο που πρώτος περιέγραψε ο Θεόφραστος το 314 π.Χ όταν παρατήρησε ότι ο ημιπολύτιμος λίθος τουρμαλίνης παρήγαγε στατικό ηλεκτρισμό και έλκυε κομματάκια αχύρου όταν θερμαινόταν.

Η θέρμανση και η ψύξη αναδιατάσσουν τη μοριακή δομή ορισμένων υλικών, όπως ο τουρμαλίνης, δημιουργώντας μια ανισορροπία ηλεκτρονίων, γεγονός που πυροδοτεί ένα ηλεκτρικό κύμα, σημειώνουν οι επιστήμονες της μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nano Letters.

Η ομάδα του Γουάνγκ επιθυμεί να εφαρμόσει τις παρατηρήσεις του Θεόφραστου στην ανάπτυξη μιας νανογεννήτριας η οποία θα εκμεταλλευόταν τις μεταβολές στα επίπεδα θερμοκρασίας που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στο σύγχρονο κόσμο.

Με αυτό το στόχο, οι ερευνητές κατασκεύασαν νανοκαλώδια από οξείδιο του ψευδάργυρου, ένα υλικό που χρησιμοποιείται σε βαφές, πλαστικά, ηλεκτρονικές συσκευές, ακόμα και σε τρόφιμα. Με μια συστοιχία από κοντά νανοκαλώδια που στηρίζονται όρθια στο ένα άκρο τους, έδειξαν ότι η συσκευή αυτή παράγει ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα όταν θερμανθεί ή ψυχθεί.

Εκτιμούν επίσης πως οι νανογεννήτριες θα μπορούσαν να παράξουν ενέργεια ακόμα και από τις μεταβολές θερμοκρασίας που λαμβάνουν χώρα μες την ημέρα.

«Αυτός ο νέος τύπος νανογεννήτριας μπορεί να αποτελέσει τη βάση για αυτοτροφοδοτούμενες συσκευές νανοτεχνολογίας συλλογής θερμικής ενέργειας με εφαρμογή σε συστήματα όπως ασύρματοι αισθητήρες, θερμική απεικόνιση, διαγνωστικές εξετάσεις και προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές» εκτιμούν οι ερευνητές.

Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόνα!


Ξεχωρίζουν καθώς διατρέχουν ένα απόλυτα άγριο, ερημικό και βραχώδες τοπίο δημιουργώντας μια ισχυρή αντίθεση. Είναι εντυπωσιακό ότι ακόμη και δίπλα στο νερό δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα είδη πρασίνου. Το ύψος τους είναι μεγαλύτερο από αυτούς του Νιαγάρα αλλά σεν είναι τόσο γνωστή καθώς βρίσκονται σε μια αναξιοποίητη τουριστικά περιοχή, στη γη των Ινδιάνων Ναβάχο.
Perierga.gr - Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόναphoto by: link
Perierga.gr - Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόναphoto by: link
Perierga.gr - Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόναphoto by: link
Perierga.gr - Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόναphoto by: link
Perierga.gr - Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόναphoto by: link
Perierga.gr - Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόναphoto by: link
Perierga.gr - Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόναphoto by: link
Perierga.gr - Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόναphoto by: link
Perierga.gr - Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόναphoto by: link
Perierga.gr - Μεγάλοι καταρράκτες στην Αριζόναphoto by: link

Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας



Πηγή : http://perierga.gr
Έξω από την πόλη Maras, στην ιερή κοιλάδα των Ίνκας, βρίσκεται μια κατασκευή που προσομειώνει ένα τεράστιο αμφιθέατρο τεσσάρων επιπέδων. Αντίθετα με ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά δεν ήταν ένας χώρος θεάματος ή συγκέντρωσης κοινού αλλά ένα είδος αγροτικής ακαδημίας της αυτοκρατορίας των Ίνκας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εδώ καλλιεργούνταν διάφορα είδη σπόρων που στη συνέχεια αποστέλλονταν στην περιφέρεια για τη βελτίωση των καλλιεργειών.
Perierga.gr - Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας
Η κεντρική επιφάνεια που είναι η μεγαλύτερη βρίσκεται σε βάθος 40-45 μέτρων και κάθε επίπεδο βρίσκεται 2 μέτρα ψηλότερα από το πρηγούμενο. Με τον απλό αυτό τρόπο οι Ίνκας κατάφεραν να κλιμακώνουν τη θερμοκρασία σε κάθε επίπεδο. Έτσι ενλω στην υψηλότερη βαθμίδα η θερμοκρασία είναι αρκετά χαμηλή (περίπου 15 oC), την ίδια στιγμή στο χαμηλότερο σημείο πλησιάζει τους 30 oC!
Perierga.gr - Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας
Perierga.gr - Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας
Perierga.gr - Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας
Perierga.gr - Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας
Perierga.gr - Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας
Perierga.gr - Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας
Perierga.gr - Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας
Perierga.gr - Η αγροτική ακαδημία των Ίνκας

Τεράστια καταβόθρα με υδρογονάνθρακες στη Λουιζιάνα;



   Μια τεράστια τρύπα παρατηρήθηκε στο Bayou Corne, Λουιζιάνα. Η τρύπα ανακαλύφθηκε πριν απο λίγο καιρό όταν υδρογονάνθρακες άρχισαν να διαρρέουν στο κάτω μέρος  σπηλαίου. Φαίνεται ότι  δεν υπάρχει τρόπος επί του παρόντος να αντιμετωπιστεί αυτή η καταστροφή. Η  καταβόθρα οφείλεται σε εξορυκτικές  δραστηριότητες μιας εταιρείας. Διαβάστε περισσότερα για αυτή την ιστορία.

Εθνικό Πάρκο YellowStone...!!!!



 Το Εθνικό πάρκο Γιέλοουστοουν, που χαρακτηρίστηκε από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ως εθνικό πάρκο στις 1 Μαρτίου 1872, βρίσκεται κυρίως στην πολιτεία του Ουαϊόμινγκ, αν και επεκτείνεται και στη Μοντάνα και στο Αϊντάχο. Το πάρκο ήταν το πρώτο του είδους του και είναι γνωστό για την άγρια ζωή που φιλοξενεί και τα πολλά γεωθερμικά χαρακτηριστικά του, ειδικά το γκέιζερ Όλντ Φέιθφουλ, ένα από τα πιο δημοφιλή θεάματα του πάρκου. Το πάρκο έχει πολλά είδη οικοσυστημάτων, αλλά το κυρίαρχο είναι το υποαλπικό δάσος.

Οι Ινδιάνοι κατοικούσαν στην περιοχή του Γιέλοουστοουν για τουλάχιστον 11.000 χρόνια. Η αποστολή Λιούις και Κλαρκ πέρασε από την περιοχή στις αρχές του19ου αιώνα. Εκτός από επισκέψεις από ανθρώπους των βουνών έως τα μέσου του 19ου αιώνα, οργανωμένες εξερευνήσεις δεν έγιναν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1860. Ο Αμερικανικός στρατός ανέλαβε να επιβλέπει το πάρκο μετά την ίδρυση του. Το 1917 η διαχείριση του πάρκου πέρασε στην εθνική υπηρεσία πάρκων, η οποία είχε δημιουργηθεί τον προηγούμενο χρόνο. Έχουν κτιστεί εκατοντάδες κτίρια τα οποία προστατεύονται εξαιτίας της αρχιτεκτονικής και ιστορικής τους σημασίας. Οι ερευνητές έχουν εξετάσει πάνω από χίλιους αρχαιολογικούς χώρους.
Το Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν εκτείνεται σε μία έκταση 8.980 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3.468 τετραγωνικά μίλια), περιλαμβάνοντας λίμνες, φαράγγια, ποτάμια και οροσειρές. Η λίμνη Γιέλοουστοουν είναι μία από της μεγαλύτερες λίμνες σε υψηλό υψόμετρο στη Βόρεια Αμερική και βρίσκεται πάνω από τη καλδέρα Γιέλοουστοουν, το μεγαλύτερο υπερηφαίστειο της ηπείρου.

Η καλδέρα θεωρείται ενεργό ηφαίστειο, καθώς έχει εκραγεί αρκετές φορές με τεράστια δύναμη τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια. Περίπου οι μισοί θερμοπίδακες του πλανήτη βρίσκονται στο Γιέλοουστοουν, τροφοδοτούμενοι από αυτήν την ηφαιστειακή δραστηριότητα. Οι εκροές της λάβας και βράχοι από τις εκρήξεις καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής του Γιέλοουστοουν. Το πάρκο είναι το κέντρο του ευρύτερου οικοσυστήματος του Γιέλοουστοουν, του μεγαλύτερου σχεδόν ανέπαφου οικοσυστήματος στη βόρεια εύκρατη ζώνη της Γης.


Εκατοντάδες είδη θηλαστικών, πτηνών, ψαριών και ερπετών έχουν καταγραφεί, συμπεριλαμβανομένων αρκετών απειλούμενων ειδών. Τα τεράστια δάση και τα λιβάδια περιέχουν μοναδικά είδη φυτών. Αρκούδες Γκρίζλι, λύκοι, και ελεύθερα κοπάδια από βίσονες και άλκες ζουν στο πάρκο. 




Γεωλογικός Χάρτης του Πάρκου .....








Πως παρακολουθείται το υπερηφαίστειο Yellowstone;




Το Yellowstone είναι ένα ενεργό ηφαίστειο. Επιφανειακά χαρακτηριστικά, όπως geysers και οι ιαματικές πηγές είναι το άμεσο αποτέλεσμα της υποκείμενης  ηφαιστειακής δραστηριότητας της περιοχής.
Δεν είναι απλή ψευδοεπιστήμη ή ημέρα της Κρίσεως, η αλήθεια που λέει ότι το υπερηφαίστειο του Yellowstone πραγματικά θα μπορούσε να φέρει το τέλος  για πολλά πράγματα στην Γη. Όταν η καλδέρα του Yellowstone  - το όνομα του εθνικού πάρκου, ξεσπάσει ξανά, ένα μεγάλο μέρος των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών θα καλυφτεί  με ένα τεράστιο πέπλο τέφρας. Αυτή η  τέφρα θα φράξει την ατμόσφαιρα ώστε να αποκλείσει τον ήλιο, διαταράσσοντας το κλίμα του πλανήτη και αυτό από μόνο του αρκεί για να προκαλέσει μαζικές εξαφανίσεις.
Η τελευταία μεγάλης κλίμακας έκρηξη αυτού του υπερηφαιστείου έγινε 640.000 χρόνια πριν, και τέτοια γεγονότα σαν αυτό συνέβησαν πριν από 1,3 και 2,1 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο και ηφαιστειακά επεισόδια  μικρότερης κλίμακας, εξακολουθούν να εμφανίζουν μεγάλες εκρήξεις, όπως η πιο πρόσφατη 70.000 χρόνια πριν.
Στο  παρατηρητήριο του Yellowstone Volcano Observatory (Yvo), το  Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο- USGS σε συνδυασμό με τους φύλακες του εθνικού πάρκου του Yellowstone και μια ομάδα ηφαιστειολόγων από το το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, παρακολουθούν συνεχώς την  τεκτονική δραστηριότητα του κοιμώμενου γίγαντα . Μικροδονήσεις που  μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο δείχνουν τι γίνεται κάτω από την επιφάνεια.


«Σμήνη Σεισμών» (δηλαδή, σειρά σεισμοί), η παραμόρφωση του εδάφους, και οι υδροθερμικές (από ατμό) εκρήξεις μπορούν  να αποκαλύψουν την επικείμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα,. Η περιοχή έχει πλούσια ιστορική δραστηριότητα σε  σμήνη σεισμών  με κύκλους καθίζησης /ανύψωσης  αλλά  προς το παρόν, δεν είναι αρκετά έντονη για να δικαιολογούν την ανησυχία για μια επικείμενη έκρηξη του ηφαιστείου.




Είναι σαφές από γεωλογικές μελέτες ότι το είδος της δραστηριότητας που παρατηρείται  στο Yellowstone δεν συνεπάγεται ότι μια έκρηξη θα έλθει σύντομα . Μπορεί να μας ανησυχήσει μόνο μια έντονη δραστηριότητα από  σμήνη σεισμών - πάνω από 500 σεισμούς - με μεγέθη μεγαλύτερα από 4,5R και η γρήγορη αλλαγή στη μετατόπιση του εδάφους - για παράδειγμα, μια αύξηση ή μείωση του φλοιού της Γης πάνω 5 εκατοστά  σε 30 ημέρες - ή μια μεγάλη υδροθερμική έκρηξη.
Στο Yellowstone υπήρξε μια πολύ μακρά περίοδο της ηφαιστειακής δραστηριότητας μεταξύ 170.000 χρόνια πριν μέχρι και περίπου 70.000 χρόνια πριν. Πολλές δεκάδες ροές λάβας ξέσπασαν  κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αν και κανένα από αυτά τα γεγονότα  δεν ήταν ιδιαίτερα εκρηκτικά- όπως εκείνα που χαρακτηρίζουν τα υπερηφαίστεια - Δεδομένου ότι 70.000 χρόνια πριν, δεν υπήρξαν εκρήξεις ηφαιστείων στο Yellowstone, σχεδόν όλοι οι γεωλόγοι αναμένουν ότι Yellowstone θα βιώσει στο μέλλον εκρήξεις, αλλά ειλικρινά δεν μπορούν να δηλώσουν πότε θα συμβεί, ούτε ξέρουν  αν μπορούν να γίνουν περισσότερες υπερεκρήξεις στο μέλλον του.